خرید فالوور اینستاگرام خرید لایک اینستاگرام
خانه / شهر من مهديشهر / تاریخ کهن

تاریخ کهن

کتاب تاربخ سنگسر نوشته دکتر عبدالرفیع حقیقت

  کتاب تاربخ سنگسر نوشته دکتر عبدالرفیع حقیقت ملقب به “رفیع”، محقق، مولف و شاعر معاصر ایران است. حقیقت که خود زاده شهر سمنان است، در این کتاب به بررسی اوضاع تاریخی و فرهنگی منطقه سنگسر می پردازد. منطقه ای که اکنون به شهرستان مهدیشهر شهرت دارد. [۱] عبد الرفیع حقیقت در بخشی از مقدمه ی این کتاب آورده است:     در سال ۱۳۴۶ خورشیدی در روزهایی که با استاد حبیب یغمایی مدیر مجله وزین یغما در هیات تحریریه آن …

توضیحات بیشتر »

صنعت(سنگسر)

اقتصاد و فلسفه وجودی شهر سنگسر بر صنعت و دامداری آن استوار است . به گواهی آمارهای موجود در سال ۱۳۸۷، صنعت سنگسر ۲۳ درصد از سهم صادرات استان سمنان به خارج از کشور را بخود اختصاص داده است . پایه گذاری صنعت در شهرستان سنگسر، به دهه ۱۳۵۰ شمسی باز می گردد . در این دهه هژبر یزدانی سرمایه دار فقید سنگسری، طرح ایجاد ۱۳ کارخانه عظیم را در جنوب غربی سنگسر به اجرا درآورد . تا پیش از …

توضیحات بیشتر »

روستای ملاده ( یاد گار کهن)

نویسنده: حامد خلیلی ازنی در قسمت یادگار کهن به روستاهایی می پردازیم که قبلا جزء هزار جریب تاریخی بودند و اکنون به استان سمنان ملحق شده اند . این روستا ها در زبان فرهنگ و تاریخ با مردم منطقه دودانگه و چهاردانگه شباهت تام دارند و جدایی مرز جغرافیایی هیچ وقت باعث جدایی فرهنگی و علایق این مردم با هم نخواهد شد. روستای ملاده در ۷۰ کیلومتری شمال سمنان  واقع شده است. از روستا های تاریخی  هزار جریب می باشد.این روستا …

توضیحات بیشتر »

گاه‌شماری سنگسری

گاه‌شماری سنگسری سالنمایی در میان مردم سنگسر (مهدیشهر) است که قدمتی بیش از ۳۴۰۰ دارد. به طور مثال سال ۱۳۹۰ شمسی برابر با سال ۳۴۱۰ تقویم سنگسری است. این تقویم در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده‌است. این تقویم کهن را یدالله حاجعلیان، محقق سنگسری گردآوری کرده و به صورت سالنامه و تقویم انتشار داده‌ است. مبدأ این گاهشماری ۲۰۲۰ سال پیش از تقویم هجری شمسی است. روز اول سال از ۱۶ فروردین هجری شمسی است. مانند تقویم باستانی ایران …

توضیحات بیشتر »

” کورد وِستی ” بازی بومی محلی ساده و مفرح عشایر ایل سنگسری

” کورد وِستی ” بازی ای سهل و ساده است که علاوه بر مفرج بودن، با تحرک و جنب و جوش زیادی که دارد می تواند در قالب ورزش نیز بگنجد. به گزارش خبرنگار نیزوا، مهدیشهر به عنوان خاستگاه عشایر ایل سنگسری، مردمانی دارد که سنت های خاص و منحصر به فردی داشته و دارند. یکی از سنت های مردم مهدیشهر به مانند سایر نقاط کشور بازیهای بومی محلی خاصی است که بخصوص در بین ایل سنگسری رایج و مرسوم …

توضیحات بیشتر »

تقویم سنگسر

 مبدا تاریخ سنگسر ازورود اولین گروه آریایی به ایران در ۱۴۰۰ سال قبل از میلاد مسیح می باشد که در هجوم اول از شاخه بزرگ خاوری امواج آریایی به شاخه های کوچکتر تقسیم شد و از اشتباهات این گروه بزرگ عده ای به شهر صد دروازه (پیلوس) و عده ای دیگر در مناطق مرتفع و کوهستان های سنگسر از سلسله جبال البرز تا ده نمک پیش رفتند و سنگسر را مرکز این منطقه قرار دادند که از بومیان زرتشتی مسلک …

توضیحات بیشتر »

جمع آوری خراج سالانه در دوران باستان همزمان با آغاز سال نو آغاز مى گردید

سال باژی (خراجی) سنگسر ( مهدیشهر)جمع آوری خراج سالانه در دوران باستان همزمان با آغاز سال نو آغاز مى گردید.آمارگران (باجگیران دولتی)، در کوست های (ایالت های) مختلف به گرداوری مالیات از بین کشاورزان، صنعتگران، دامداران و … پرداخته و مبالغ گرداوری شده را پس از شمارش و پلمپ به خزانه شاهی در پایتخت ارسال می کردند.با رعایت نشدن و اجرا نشدن دقیق کبیسه در تقویم، آغاز سال نو هر چهار سال یکبار یک روز زودتر برگزار شده و در …

توضیحات بیشتر »

تاریخچه نام و القاب سنگسریها

به راستی اگر در این جهان لایتناهی، جمادات، نباتات، حیوانات، از جمله ما آدمیان را نام و القابی نبود، در مخیله ما چه می گذشت.؟چگونه حیوانی را به حیوان دیگر، نبات یا گیاهی را به گیاه دیگر، فردی را به فرد دیگر، مظلومی را از ظالم، عالمی را از عامی و خوب را از بد و الی آخر وارسی می گردید. حضرت حق در ازل و بنیان عالم هستی، آدم ابوالبشر و حوا اُم البشر را نام نهادند. پیامبر اکرم …

توضیحات بیشتر »

شهرستان مهدیشهر در یک نگاه

شهر مهدیشهر به عنوان مرکز شهرستان به لحاظ جغرافیایی  از جنوب به شهرستان  سمنان از شمال به استان مازندران از شرق به شهرستان دامغان و از غرب به استان تهران در دامنه جنوبی رشته کوهای البرز واقع شده است: ارتفاع آن از سطح دریا1680 متر است . شهرستان مهدیشهر دارای   دو بخش (مرکزی و شهمیرزاد ) ، سه شهر (مهدیشهر ، شهمیرزاد و درجزین) و تعداد 19 روستا می باشد. و مساحت این شهرستان در حدود 1100 کیلومتر مربع میباشد که محیط شهری آن 139 کیلومتر مربع میباشد.

توضیحات بیشتر »

آیین ۵۰۰ ساله عزاداری در مهدیشهر

عزاداری در مهدیشهر قدمتی هزار ساله دارد و در سبک و سیاق خاص خود قدمتی 500 ساله را می توان برای آن ذکر نمود که اکثر آیین های آن تا به الان نیز حفظ شده است و سبک عزاداری آن همانند سبک عزاداری در کربلا  می باشد . البته همانند این آیین ها در بعضی از شهرهای کشور که سنت عزاداری خود را حفظ کرده اند نیز دیده می شود .  این آیین های خاص عزاداری براساس دلایلی طرح ریزی شده است و به نظر می رسد که افراد متدین و هوشمند ی هنرمندانه این نوع آیین و سبک و سیاق را طراحی کرده باشند .

توضیحات بیشتر »